Haluaisitko laulaa, mutta laulutunneille tulo jännittää? Mietit ehkä oletko tarpeeksi hyvä ja voitko kehittyä? Laulutunnin varaaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tuntemuksia. Ensimmäinen tunti voi pelottaakin, onhan edessä monta tuntematonta asiaa: mitä siellä tehdään, kuulostaako ääneni kauhealta, osaanko mitään, minkälainen opettaja on? Helpottaakseni näiden ajatusten kanssa pähkäilijöitä päätin hiukan avata asiaa. Teksti on suunnattu erityisesti sinulle, joka et ole oikeastaan koskaan käynyt laulutunnilla.

Ensimmäinen laulutunti on usein ns. kokeilutunti, jolloin voi ilman sen suurempia sitoumuksia tulla tutustumaan opettajaan.  Saat kokemuksen siitä, minkälainen opetustapani on. Voit pohtia, voisitko saada tunneilta omiin toiveisiisi ja tavoitteisiisi sopivaa opetusta. Omia tuntemuksiaan on hyvä kuulostella, koska  turvallinen ja rento ilmapiiri on tärkeää. Rentoutuneena voit helpommin kokeilla ja etsiä omaa instrumenttiasi.

LAULAMINEN ON KOKONAISVALTAISTA

Opetustapani on holistinen eli ajattelen, että laulamamme koko persoonalla: lauluun liittyvät äänen ja äänen fysiologian lisäksi myös keholliset kokemukset, mielikuvat, tunteet ja käsityksemme itsestämme. Laulaminen on tunteiden välitystä musiikin keinoin ja siksi hyvin henkilökohtaista. Niinpä opetukseni lähtökohdat ovat myös hyvin yksilöllisiä ja kuuntelen sinun toiveitasi ja otan lähtökohtasi huomioon. Etsimme sinulla jo olevia vahvuuksia ja sopivia harjoituksia, joilla laulusi helpottuu. Uskon ja tiedän, että jokainen voi oppia laulamaan ja nauttimaan omasta äänestään sekä musiikin rikkaudesta!

MITÄ LAULUTUNNILLA TAPAHTUU

Ensimmäisellä tunnilla lämmittelemme kehoa ja ääntä ja kerron muutamia seikkoja laulun fysiologisesta puolesta. Kokeilemme käytännössä, miten keho hengittää, miten ryhti ja kurkunpään asento vaikuttavat ääneesi ja mitä äänelle tapahtuu, kun löydät yhteyttä kehoon. Lämmittelemme ääntä muutamilla helpoilla harjoituksilla ja saatamme myös ottaa liikettä mukaan. Jos yksin laulaminen tuntuu sinusta aluksi pelottavalta, niin halutessasi laulan koko ajan tai osan aikaa kanssasi. Laulamme joko sinun tuomaasi laulua tai ehdotan jotakin tuttua, innostavaa kappaletta.  Laulutunnilla teemme huomioita: kyselen ehkä, miltä tuo tuntui kehossa, mitä teit, mitä tunsit. Yleensä jännityskin unohtuu ja tunnin lopulla saatat huomata, että olet tehnyt monia huomioita ja löytänyt jo yhdellä laulutunnilla äänestäsi uusia ulottuvuuksia ja että laulaminen on ollut hauskaa ja virkistävää!

P.S. Laulutunnilla myös lämmitellään ääntä ennen varsinaisia ääniharjoituksia ja laulun työstämistä. Lämmittely on hyvä ottaa tavaksi myös kotona. Olen tehnyt sinulle lahjaksi Pieni äänenavaus -videon, josta löydä kolme vinkkiä äänenlämmittelyyn. Kun liityt Laulumielellä-uutiskirjeeni tilaajaksi, voit ladata samalla lahjavideon. Saat myös vinkkejä, uutisia ja tarjouksia laulamisesta ja hyvinvoinnista. Halutessasi voi poistua sähköpostilistalta milloin vain. Liittyessäsi listalle hyväksyt tietosuojaselosteen. Tietosuoja

Comments are closed.