Milla Tommila

Olen laulaja ja laulupedagogi  sekä Studio Aarian perustaja. Laulunopettajana olen työskennellyt yli 15 vuotta ja olen kohdannut hyvin erilaisista lähtökohdista tulevia oppilaita. Nuorimmat ovat olleet 10-vuotiaita ja vanhimmat jopa yli 90-vuotiaita. Uskallan siis sanoa, että aina voi oppia lisää omasta äänestään ja kehittyä.

Ääni on ihmisen ensimmäinen instrumentti ja osa minuutta. Oman äänen löytyminen onkin vapauttavaa ja voi monin tavoin tuoda iloa ja voimavaroja muuhunkin elämää. Pedagoginen lähestymistapani on kuunteleva ja holistinen, kokonaisuuden huomioiva.

Taustani on klassisessa musiikissa ja olen valmistunut musiikkipedagogiksi oopperalaulaja, professori Seppo Ruohosen ohjauksessa Metropolia ammattikorkeakoulun musiikin linjalta. Osa oppilaistani haluaa keskittyä klassiseen ohjelmistoon, mutta hyvin monet laulavat myös rytmimusiikkia: mm. poppia, iskelmää, tangoa ja musikaaleja. Olen käynyt Metropolia ammattikorkeakoulun rytmimusiikin täydennyskoulutuksessa vuosina 2015 ja 2016. Estill -tekniikkaan tutustuin lähemmin keväällä 2018 kun osallistuin Estill 1 ja 2 -kursseille.   Minulle tärkeitä opettajia ovat olleet myös yliopettaja Sirkku Wahlroos-Kaitila, jonka johdolla täydensin opintojani solistissa erikoistumisopinnoissa vuonna 2010 sekä professori (Royal College of Music), osteopaatti Ashley Stafford, jonka kehotietoisuutta lisäävillä tunneilla ja mestarikurssilla olen käynyt vuosina 2012-2016. Musiikillista osaamistaan olen täydentänyt myös professori Franz Lukasovskyn ja oopperalaulaja Pietro Ballon mestarikursseilla. Olen myös Laulupedagogit ry:n jäsen.

Olen pitkän linjan kuorolaulaja. Aloitin jo pienenä tyttönä kuorossa, ensin Espoon musiikkiopiston lapsikuorosssa, sitten Espoon nuorisokuoro Candominossa ja kamarikuoro Kampin Laulussa. Sieltä tieni vei Savonlinnan oopperajuhlakuoroon, jossa lauloin vuodesta 2000 lähtien yhteensä kymmenenä kesänä. Oopperaroolejani ovat olleet Savonlinnan oopperajuhlilla Serkku (Madame Butterfly), Helsingin juhlaviikoilla Mari (Anna Liisa) sekä muissa produktioissa Belinda (Dido ja Aeneas), Clarice (Il Mondo della Luna, cover) sekä Osman (Almira). Esiinnyn säännöllisesti lied- ja oopperakonserteissa.

Kiinnostuksen kohteitani on laulumusiikin ja ihmisäänen lisäksi musiikin ja taiteiden vaikutukset hyvinvointiin.  Olen myös laaja-alainen musiikkiterapauetti ja käytän myös musiikin terapeuttisia lähestymistapoja opetuksessani.

Pyrin auttamaan oppilasta tunnistamaan oman äänensä mahdollisuudet ja yritän löytää jokaiselle sopivat harjoitteet.  Minulla ei ole valmista sapluunaa, jota käytän samalla tavalla jokaiseen oppilaaseen, vaan lähtökohdat opetukselle ovat yksilölliset. Kuuntelen oppilaan toiveita ja tavoitteita. Olen kannustava ja huumorintajuinen ja uskon, että ilon ja onnistumisten kautta keho ja ääni toimivat paremmin. Jokainen oppilas asettaa omat päämääränsä, joita voivat olla vaikka pyrkiminen musiikkialan oppilaitokseen, omissa häissä laulaminen, hakeminen kuoroon tai karaokekisat.  Minulla on kokemusta myös asiakkaista, joilla on neurologisia vaivoja, esimerkiksi aivohalvauksen seurauksena.  Suosittelen laulamista lämpimästi kaikille, ikä ja heikentynyt fyysinen kuntokaan eivät ole este omasta äänestä ja musiikista iloitsemiselle.

md butterfly_edited
Puccini: O mio babbino caro – live-esiintyminen

Pianisti Ilona Lamberg, Milla Tommila, sopraano