Huomaatko, että jännität laulamista, pelkäät, että epäonnistut ja mieltäsi hallitsevat kriittiset ajatukset? Kehosi saattaa jännittyä ajatusten voimasta ja äänesi lukkiutuu, etkä pystykään laulamaan niin kuin haluaisit. Tai saatat olla alivireinen ja voimaton. Oma ääni saattaa tuntua rumalta, sinun on vaikea löytää ääneesi hyväksyvää ja myönteistä suhdetta. Terapeuttinen laulutunti voisi auttaa sinua löytämään lempeämpää suhtautumista omaan ääneesi ja siten myös itseesi. Ääni on hyvin henkilökohtainen instrumentti ja mielemme sisällöt sekä kokemuksemme laulamisesta vaikuttavat siihen, miten vapaasti laulaa.

 Voit myös tulla terapeuttisen laulun-tunnille. Tunnilla lauletaan niin kuin tavallisellakin laulutunnilla, mutta pääpaino on musiikin terapeuttisessa lähetystymistavassa. Tunnilla kehollisuus, rentoutuminen ja hengitysharjoitteet yhdistetään laulamiseen ja äänenkäyttöön. Terapeuttisen laulun -tunnilla on mahdollista myös keskustella ja tutkia omia reaktioitaan ja ajatusmallejaan.

Terapeuttisen laulutunnin malli

Tunti aloitetaan kuulumisten vaihdolla ja halutessasi voidaan sopia tunnin teema. Tunnin rakenne on semistrukturoitu eli tietyt elementit sisältyvät tuntiin, mutta toiveiden mukaan elementeistä voidaan koota asiakkaalle sopiva kokonaisuus. Tunnilla voidaan esimerkiksi tehdä:

  • rentoutumisharjoitus
  • itsemyötätuntoa lisäävä mielikuvatyöskentely
  • hengitysharjoituksia, joihin voidaan lisätä voimavarakeskeisiä ajatuksia tai mielikuvia
  • ääni-improvisaatiota eli vapaata laulua ja äänenkäyttöä, jossa opettaja on mukana kannatellen ja tukien omalla äänellään. Improvisaatiossa voidaan käyttää mukana djemberumpuja tai pianoa tai valmista äänimaisemaa.
  • äänen- ja kehon lämmittelyä sekä kehotyöskentelyä
  • asiakkaalle merkityksellisten laulujen laulamista ja niistä keskustelua

Terapeuttisella laulutunnilla tärkeää on luoda turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri. Musiikkiterapeutin koulutuksen saanut laulunopettaja on mukana kuunnellen ja kannatellen. Tunnilla voidaan työstää myös jotakin teemaa esim. jännittämistä, itsekriittisyyttä, laulamiseen liittyviä kielteisiä ajatuksia tai epäonnistumisen pelkoa.

Terapeuttinen laulutunti on suunnattu asiakkaille, jotka huomaavat, että laulamisen esteenä on mielensisäinen, kielteinen tai kriittinen materiaali, jota olisi hyvä työstää ja vapauttaa. Myös kova jännittäminen ja pelko epäonnistumisesta voi estää laulamisesta nauttimista. Terapeuttinen laulutunti auttaa näiden asioiden käsittelyssä ja suuntaa huomiota kehon ja mielen vapauttamiseen ja itsensä hyväksymiseen, lempeään suhtautumiseen omaan ääneen ja omaan itseen.

Terapeuttisen laulun -tunnille voit varata ajan ajanvarauskalenterista. Laitathan varaukseen myös viestin, jossa kerrot hiukan toiveistasi. Terapeuttisen laulun -tunti on kestoltaan 60 min ja hinnaltaan 79 EUR (sis alv 24%). Tunnin pitää laulunopettaja, laaja-alainen musiikkiterapeutti Milla Tommila.

Jos kiinnostuit, voit olla minuun yhteydessä alla olevalla lomakkeella tai sähköpostitse info(at)studioaaria.fi.

Mikäli tunnet olosi hyvin masentuneeksi, ahdistuneeksi tai koet olevasi muutoin toimintakyvytön, sinulle voisi sopia myös musiikkiterapia. Musiikkiterapiaa  on mahdollista saada myös Kelan kuntoutuspsykoterapian muodossa, mikäli olet 16-25 vuotias. Löydät lisätietoja musiikkiterapiasta ja voit varata tutustumisajan Aaria musiikkiterapian sivustolta