Laulaminen on monella tapaa hyödyllistä ja hauskaa. Laulamalla mieli virkistyy ja ryhtikin tuntuu oikenevan. Laulaja taitaa syvähengityksen ja kehontuntemus lisääntyy lauluharrastuksen myötä kuin huomaamattaan. Laulamalla voi myös hoitaa itseään, eikä tähän pystyäkseen tarvitse vuosien harjoittelua.

Stressi ja huolet kuormittavat mieltä ja tuntuvat helposti myös kehon jännityksinä. Hermostommekin reagoi kielteisiin ja raskaisiin, junnaaviin ajatuksiin. Negatiivisuudesta voi tulla itseään toistava kierre, jossa on myös jotain turvallista, mutta samalla uuvuttavaa. Mieli ikään kuin pitää kiinni tutusta ja turvallisesta tavasta ajatella, vaikka tosiasiassa kevyemminkin voisi elää. Kehokin voi huonosti: hartioissa tuntuu kireyttä, leuat väsyvät yöllisestä narskuttelusta ja selkä voi olla kipeä. Tämä kaikki voi johtua mielen kuormasta.

Stressin vähentämiseen on monenlaisia keinoja, itsellensä sopivan tunnistaa, kun kuulostelee herkin aistein omaa oloaan. Oma ääni ja laulaminen voivat olla yksi mainio ja aina saatavilla oleva tapa rauhoittaa omaa oloaan. Laulaminen auttaa päästämään irti jännityksistä, hartiat laskevat ja leuan alueen jumit hellittävät. Musiikki vie mennessään ja luo tilan, jossa mieli voi vapautua taakastaan.

HENGITYS, HYRÄILY JA LAULAMINEN AUTTAVAT STRESSIIN

Seurasin kesän alussa kehollisuuteen ja traumaan liittyvää kansainvälistä konferenssia (Trauma Education for Facilitators, An Embodiment Conference), jonka yksi vierailijoista oli polyvagaalisesta teoriastaan tunnettu neurofysiologi Stephen Porges. Porgesin teoria vagus- eli kiertäjähermon vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin on edistänyt merkittävästi varsinkin traumapotilaiden hoitoa. Kiertäjähermo kulkee päästä aina suolistoon saakka ja toimiessaan hyvin vähentää stressin määrää kehossamme. Kiertäjähermo kulkee myös kurkunpään ja pallean kautta eli sieltä missä tärkeät osat ääntöelimistöä ja laulamiseen liittyviä kehon osia sijaitsevat.

Porgesilta kysyttiin, mitä hän suosittelisi Covid-19 -ajan stressiin ja ahdistukseen. Hän neuvoi keskittymään pitkään uloshengitykseen sekä laulamaan ja hyräilemään! Riemastuttavaa! Täsmälleen samoja ajatuksia minullakin oli, kun suunnittelin Hengitä hetki -verkkokurssia ja mietin, mitä ääneen ja musiikkiin liittyviä rentouttavia harjoituksia voisin kurssisivustolle muotoilla. Törmäsin Porgesin ajatuksiin, kun olin jo päätynyt siihen, että laulamisen erityisesti stressiä vähentäviä ominaisuuksia ovat juuri yhteys kehoon hengityksen kautta. Ja nimenomaa pitkän ulospuhalluksen avulla, joka laulaessa muuttuu ääntöhengitykseksi. Eli kuuluvaksi ääneksi, joka soi ja resonoi.

Hyminä on myös aivan ihana, luonnollinen tapa käyttää ääntä rauhoittumiseen. Hymistellä voi vaikka tuttua melodiaa tai omia säveliä. Sopiva paikka on sellainen, jossa on mukavaa olla, nojatuoli tai metsäpolku käyvät hyvin. Liikkuessa äänikin saattaa soida paremmin, joten muutaman tanssiaskelenkin voi ottaa.

Lisää hermostosta, rentoutumisesta, hengittämisestä sekä omalla äänellä ja musiikilla rauhoittumisesta voi lukea Hengitä hetki -musiikillisen verkkokurssimme sivuilta. Löydät kurssiltamme tarkempia ohjeita arjessa helposti toteutettaviin harjoituksiin.  Olen suunnitellut kurssin yhdessä Sävelkulun Annin kanssa ja uskomme molemmat, että musiikki on hyvinvoinnin lähde, jota jokainen voi helposti käyttää. Laulaakaan ei tarvitse osata ja osa harjoituksista perustuu musiikin kuunteluun.

Laulakaamme, iloitkaamme, nauttikaamme kesän lämmöstä ja huolettomista päivistä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *